Wellplast AB nominerats till Plastovationer

Munka-Ljungby-baserade Wellplast AB har nominerats som en av tre finalister i tävlingen Plastovationer. Nomineringen i kategorin ”Årets Plastovation” gäller Wellplasts material Wellplast® Soft, som är utvecklat för hållbar emballering av ytkänsliga produkter som exempelvis lackerade produkter eller känsliga plaster.
”Vi är mycket glada och stolta över nomineringen”, säger Anders Jönzon, VD på Wellplast AB.
Övriga finalister i kategoring Årets Plastovation är Välinge innovation, som nominerats för en lösning för skruvlös montering av möbler och företaget Vigmed, som utvecklat en lösning för att förhindra nålsticksskador inom vården.
Wellplast Soft tillverkas med en unik teknik, där mittskiktet extruderas med luftkanaler och i samma process lamineras de textilliknande ytterskikten. Laminering sker utan tillsatsmaterial som exempelvis lim och det innebär att risken för genomblödning försvinner. Mittskikt och ytterskikten tillverkas helt av polypropen och hela materialet kan återvinnas direkt på ett mycket miljöeffektivt sätt.
Wellplast Soft produceras i skivor som konverteras till allt från mellanläggsskivor till specialanpassade inreden och lådor. Tack vare luftkanaler är det ett mycket lätt material som samtidigt har en hög styvhet samt kross- och sprängstyrka. Materialet har en mycket hög konverterbarhet, vilket gör det populärt hos designers. Konvertering kan ske genom stansning, vattenskärning, laser, m fl och sammanfogning och försegling kan göras med ultraljud, sömnad, varmluft, varmlim och självlåsande konstruktioner.
Wellplast uppger att livslängden på materialet är lång och att det återtar sin form väl även vid tuff behandling. Den långa livslängden gör att det väl lämpar sig även för returemballage.
Utöver nomineringen i Årets Plastovation har även en av Wellplasts anställda nominerats till finalist i kategorin ”Årets plastovation Ung framtid”. Det är Wellplasts designer Victor Brickling, som tillsammans med Victor Jönsson nominerats för en produkt, som de utvecklade under ett examensarbete vid Lunds Tekniska Högskola.
Tävlingen Plastovationer arrangeras sedan 2008 av varumärket Plastforum. Förutom kategorierna Årets Plastovation och Årets plastovation Ung framtid delar man även ut pris i kategorierna Årets Plastovation Miljö, Årets plastovation Design samt ett hederspris, som tilldelas en person vilken under lång tid verkat inom svensk plast- och/eller gummiindustri.
Plastovationer 2017 avgörs 15 november i samband med underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, som äger rum 14 – 17 november.